Fit Body Blog

A tojásfehérje jótékony hatásai

A tojás az egyik legtökéletesebb táplálék, szinte minden megtalálható benne, ami az emberi szervezet számára szükséges az életben maradáshoz. A tojásban lévő fehérje nagyon könnyen hasznosul a szervezetben, így tökéletesen alkalmas sportolóknak, testépítőknek és bárkinek, aki alacsony szénhidráttartalmú diétán van.

A megfelelő mennyiségű és minőségi fehérje bevitelhez nagy mennyiségben kellene húst, tojást, tejtermékeket elfogyasztani, melyben azonban sok plusz zsír, koleszterint és kalória van, mely hosszú távon különböző betegségek kialakuláshoz vezethetnek. Nem véletlen, hogy ilyen népszerűek a fehérje készítmények, hiszen egészségügyi kockázatok nélkül, kiváló minőségű, a szervezet számára könnyen hasznosuló fehérjét biztosítanak. Ezek közül a tojásfehérje előnye, hogy gazdag lecitinben is, ami egy olyan kiegészítő, mely segíti a zsírok és a B vitaminok, valamint a folsav, a D vitamin és az E vitamin lebontását.

A fehérje minőségét a biológiai érték (BV) segítségével mérik. Ez azt mutatja meg, hogy milyen százalékban tudja a szervezet megemészteni és hasznosítani az adott fehérjét. Fehérje források esetén biológiai érték alapján a képzeletbeli skála 100-as értékénél a tojásfehérje áll. A növényi fehérjék (BV 70) állnak a sor elején, ezt követi a kazein (BV 77), majd a marha (BV 80) fehérje. A képzeletbeli rangsor elején vannak a tejsavó készítmények (BV 104-170).
Kutatások során vérvizsgálattal kimutatták, hogy azok akik egy héten át minden reggel tojást reggeliztek az étvágyért felelős grelin hormon szintjük alacsonyabb volt ezáltal nem éheztek meg olyan gyorsan.

A tojásfehérje, a többi fehérjéhez hasonlóan segíti az erős immunrendszer fenntartását. Tudomáynos kutatások igazolják, hogy alacsony fehérjetartalmú étrend esetén az immunrendszer gyengül, mivel az immunsejtek nagyrészt fehérjéből állnak.
A tojásfehérje talán legfontosabb felhasználási területei az edzés utáni izomregeneráció elősegítése és az izomtömeg növelése. Azért van ez így, mert a tojásfehérje szinte teljesen tiszta fehérje. A tojásfehérje porok azért is hatékonyak, mert egy darab tojás fehérjéje önmagában kevés fehérjét tartalmaz . (két tojás fehérjerésze mindössze 7 gramm fehérjét tartalmaz, míg például ehhez képest 100 gramm csirkemell 30 grammot.)

tojásfehérje az egyik legkomplettebb fehérjeforrás – ez azt jelenti, hogy ideális arányban tartalmazza a test számára szükséges aminosavakat. Ha akár csak egy aminosav mennyisége túl alacsony egy fehérjében, akkor testünkbe, izmainkba beépülő aminosavak mennyisége ezáltal az egy amino által lesz limitálva.

A jóminőségű fehérje, amit például a tojásban is megtalálhatunk, megelőzi az inzulincsúcs kialakulását, amit a szénhidrátok magában történő fogyasztása okozhat. E felismerés alapján az orvosok azt javasolják, hogy növeljük a bevitt fehérje mennyiségét, hogy így szabályozzuk a vércukorszintet és így megelőzhessük a diabéteszt és az elhízást; két, ma már járványszerű egészségi állapotot.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!