Ázsiában az eperfa gyümölcsét orvosságként tartják számon, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A faeperről ritkán hallunk, pedig nagyon egészséges a fogyasztása, igazi superfood.
A gyümölcs finom és tápanyagban gazdag, remekül beleillesztheted a mindennapi étrendedbe vagy a diétádba, a faeperlevélből főzött tea pedig állítólag felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
A faeper jótékony hatása viszonylag új felfedezés, mégis sok éve ismert finomság, mely alkalmas lehet különböző betegségek elég széles skálájának megelőzésére.
A faeper kiváló választás, ha alacsony szénhidrát tartalmú ételt akarsz fogyasztani, ugyanis feleannyi cukrot tartalmaz, mint más aszalt gyümölcs. Egy marék faeper a napi rostszükségleted 20 százalékát biztosítja. Bogyói gazdag fehérjeforrások, adagonként 9%-ot tartalmaznak.
Kutatásokkal igazolták, hogy a fehér faeper kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását. Nagy számban tartalmaz resveratrolt, mely vegyületnek kisérletekben rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő hatását mutatták ki.
Jó hatást fejt ki továbbá neuroprotektív tulajdonságai miatt a Parkinson-kórra és az Alzheimer-kórra is.
Ha rendszeresen fogyasztod, akkor kicsit késleltetheted az öregedés tüneteit, ellenállóbb lehetsz a vírusfertőzésekkel szemben, a cukorbetegséget is nehezebben kaphatod el. Tehát mindenképpen egészséges a fogyasztása.
Az eperfa termése frissen a fáról szedve készíthető belőle gyümölcsleves, lekvár vagy szörp, sőt gyakran pálinkát is.
Szárított formában (Pure Moerbeien) kitűnő turmixokhoz, gyümölcssalátához, joghurtjoz is. Gazdagíthatod vele a süteményeket, tortákat is. Többen azonban egyszerűen magában fogyasztják, mint nagyon ízletes nassolni valót.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: