Fit Body Blog

SZUPER ZSÍRÉGETŐ ZÖLDSÉGEK

Ha diétára szánod magad, akkor nagy valószínűséggel sokkal több zöldséget kezdesz el fogyasztani mint előtte, hiszen közismert, hogy egészségesek és fogyókúra során nagyon hasznosak. A zöldségek igazi vitaminbombák, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban igazán gazdagok. Mindezek mellett azért is érdemes fogyasztanod őket, mert természetes növényi rostokat tartalmaznak, amit az emberi szervezet rosszul emészt, bőséges folyadékfogyasztás mellett pedig ezek a rostok megdagadnak a gyomrodban és sokáig eltelítenek. További előnyük, hogy a legtöbb zöldség kalóriatartalma alacsony, tehát a zöldségeket a fogyókúrád elengedhetetlen részévé kell tenned.

Összegyűjtöttünk néhányat, melyek hozzájárulhatnak az egészségedhez és a fogyókúrád sikerességéhez!

Paradicsom
Antioxidáns-tartalmáról (likopin) és rákmegelőző hatásáról a legismertebb, emellett nagyon jó immunerősítő, elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Gazdag A-, C- és E-vitaminban. Nagyon jó hatással van a májra, tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet, valamint az emésztést is segíti, hiszen pozitívan részt vesz az anyagcsere-folyamatban, amit oxálsavtartalmának köszönhetően jelentősen fel is gyorsíthat.

Sárgarépa
Vitaminok közül főként C-, A- és D-vitamin található benne nagyobb mennyiségben, valamint a béta-karotinban leggazdagabb növényünk, így egyes kutatások szerint jelentős szerepe lehet a rákos megbetegedések megelőzésében. 3-4%-a élelmi rost, így nagyon jó hatással van az emésztésre. Felgyorsítja az anyagcserét, meggátolja a káros anyagok felszívódását, méregtelenít, illetve átlagosan akár 10%-kal csökkentheti a vér koleszterinszintjét is.

Zeller
A fogyókúrádat segítheti a zeller étvágycsökkentő, valamint a benne található rostoknak köszönhető emésztésserkentő hatása. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, illetve szerves nátriumot. Támogatja a vér sav-lúg egyensúlyát, ezen kívül fokozza a veseműködést, így vízhajtó hatása is jelentős.

Spenót
A spenótfogyasztás csökkenti a vércukorszintedet, a benne található B-vitamin pedig gyorsítja szervezeted szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Rosttartalma szintén serkenti az anyagcserét, illetve nem mellékesen 10 dekagramm spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz. Igazi vitaminbomba: jelentős mennyiségű A-, B-, E- és C-vitamin található benne, valamint a napi K-vitamin-szükséglet 460%-át is fedezheti. Jótékonyan szabályozhatja a vérnyomást, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert, serkenti a veseműködést és antibakteriális hatású. Gazdag vas-, kalcium-, illetve flavonoid forrás is.

Uborka
Kiemelkedő vitamin- és ásványi anyag tartalma nincs, azonban nagy százalékban tartalmaz vizet, a maradékban pedig rostokat, így nagyon jó hatással van az emésztésre, így megkönnyíti a fogyókúrádat is. Amellett, hogy nyugtatja a beleket, serkenti is az anyagcserét, illetve fogyasztásával könnyen elkerülheted az éhségérzetet.

Brokkoli
Szervezeted A-, B6-vitamin-, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotinforrása lehet, így erősítve az immunrendszeredet. Védi a csontokat, antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően pedig a rák megelőzésben is jelentős szerepe lehet. 10 dkg brokkoli a napi C-vitamin szükségleted 147%-át is fedezheti. Mindemellett ez a 10 dkg csupán 30 kalóriát tartalmaz, könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően serkenti és felgyorsítja az emésztést.

Cékla
Arányaiban nagy mennyiségű kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Tisztítja a májat és a vért, mindezen hatása okán egyes kutatások szerint segíthet az alkohollal kapcsolatos szenvedélybetegségek leküzdésében is. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást és biztosítja a gyomor egyenletes működését.

Káposzta
Megtisztítja az emésztőrendszert, megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, segít megszüntetni a székrekedést, vízhajtó hatású, valamint csökkentheti a vércukor- és koleszterinszintedet is. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz: 10 dkg káposztában csupán 16 kalória található, továbbá 2 g szénhidrát, 1 g fehérje és 1 g rost, zsírt egyáltalán nem tartalmaz. Közismert, hogy jelentős C-vitamin-forrás, emellett A-vitamint, B-vitamin-komplexet, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint, valamint a szervezet számára fontos klórt, jódot és rostokat is bőven találhatsz benne.

Paprika
Kiváló vérkeringés-fokozó, fájdalomcsillapító, emésztésserkentő és anyagcsere-gyorsító hatásáról is ismert. Fontos vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B1- és B2-vitamint, valamint nagyon értékes C-vitamin-forrás, mérések szerint, ha egy nagyobb, piros húsú paprika felét elfogyasztod, máris fedezheted szervezeted napi A- és C-vitamin-szükségletét.

Fokhagyma
Használhatod immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes légúti betegségek és a Candida leküzdésére, valamint véralvadásgátló szerként is. A modern orvostudomány is igazolta, hogy a fokhagyma serkenti az emésztést, méregteleníti a bélrendszert, segíti az epe- és a májműködést, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint az érelmeszesedés ellen is hatásos lehet.

Rostban gazdag és kalóriaszegény zöldségek nélkül nem létezhet diétás étrend. Tartalmazhatnak minden olyan létfontosságú anyagot, melyre szükséged van a fogyáshoz és egészséged megőrzéséhez. A fentiekben felsorolt zöldségeket fogyókúrád, diétád során nem pluszban ajánlott fogyasztanod, hanem helyettesíteni kell velük kalóriadúsabb, kevésbé tápanyaggazdag ételeket, hiszen a fogyás feltétele a kalóriadeficit.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!