Minden idők legegészségesebb divatja a superfood. Nem új keletű kifejezés, több mint egy évszázada létezik, mégis az utóbbi években söpört végig a világon. Természetesen Amerikából indult.
Olyan élelmiszereket nevezünk így, amelyek, tápanyagokban dúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal.
Ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi a szervezetünk egészséges fejlődését, több betegség megelőzését. Tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat.
Az általunk forgalmazott superfood élelmiszerek gondos, kíméletes feldolgozása során az összes, szervezetünkre kedvező hatást gyakorló anyag, úgy, mint; minőségi fehérje, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, antioxidánsok, jó zsírok, esszenciális zsírsavak, aminosavak, fitokemikáliák mind a termékben maradnak és hasznosulnak a szervezetben.
Melyek a legfontosabb “szuperfood”-ok?
Nincs teljes útmutató az összes szuperfood-hoz, de vannak olyan növények, melyeket feltétlenül ide kell, hogy soroljunk.
1. Áfonya
Az eredeti szuperfood, az áfonya kiemelt forrása a C-vitaminnak, a rostnak, a mangánnak és más antioxidánsoknak. Miközben nagyon finomak, a dietetikusok egyetértenek abban, hogy egészségügyi előnyei jelentősek.
2. Kelkáposzta
Egy másik nagyszerű szuperfood a káposzta, tele van fontos tápanyagokkal, a csonterősítő K-vitaminnal, valamint magas a C-vitamin, A-vitamin és B6-vitamin tartalma. A levelei a változatos étrend részeként fogyasztva segítik szervezetünk egészséges működését.
3. Goji bogyó
Az Ázsiában őshonos apró bogyóknak számos jótékony hatást tulajdonítanak a népi gyógyászatban. Feltételezhetően képesek növelni a várható élettartamot és az agyi aktivitást – és azt is állítják, hogy védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen.
A bogyók laboratóriumi vizsgálata alátámasztja, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, B2-vitamint, A-vitamint, vasat, szelént és más antioxidánsokat. Mindezekkel magyarázható, hogy a szárított goji bogyók drágábbak, mint a legtöbb egyéb gyümölcs.
4. Zöld tea
Egy közismerten számos pozitív éllettani hatással rendelkező növény, gazdag B-vitaminban, folsavban és más antioxidánsokban. A tea egészségügyi előnyeit bizonyító tények nem meggyőzőek ezért, semmiképp nem szabad csodaszerként tekinteni rá.
5. Brokkoli
Egyre inkább trendi zöldség a brokkoli, tapasztalatok szerint a zöldség képes jótékony hatást kifejteni a magas vérnyomásra, a szív- és érrendszeri betegségekre és a cukorbetegség ellen is lehet hasznos.
Több megbízható kutatásra van még szükség ahhoz, hogy ezeket az állításokat tényként lehessen kezelni, ám az kétségtelenül megállapítható, hogy tele van C-, A- és K vitaminnal, valamint kalciummal és kiváló rostforrás.
6. Fokhagyma
A szív- és érrendszeri betegségek, a koleszterin, a megfázás ellenszerének is szokták tekinteni a fokhagymát szerelmesei. Tartalmaz C- és B6-vitaminokat, mangánt, szelént és más antioxidánsokat.
7. Búzafű
A búzafüvet táplálóbbnak tartják, mint bármely más növényt, mert általa a szervezet képes vörösvértesteket építeni és ezáltal javítani a keringést.
Vizsgálatok bizonyítják, hogy nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és E-vitamint, valamint vasat, kalciumot és magnéziumot is. A pozitív élettani hatások egyértelmű bizonyítására még számos kutatás szükséges a fogyasztók személyes tapasztalatai alapján a búzafű hatóanyagai révén az egész test működését pozitívan befolyásolja, segít lebontani a káros anyagokat, könnyen emészthető, frissít és fiatalít.
Ha nem is tekinthetjük a superfood élelmiszereket csodaszernek, de, mindenképpen fontos, értékes táplálékaink lehetnek. Étrendünkbe való beépítésük nem jelent különösebb gondot. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: