Valószínűleg Te is sokat hallottad már kisgyermekként is anyukádtól, hogy sok répát kell enni. Kicsit jobban utánajártunk a témának, hogy pontosan miért ajánlott rendszeres fogyasztása.
„-Miért kell megenni?
– Hogy tudjál fütyülni!”
Igen, a sárgarépát! Nem hisszük, hogy akusztikai képességünkre valóban jelentős hatással lenne ez a gyökérzöldség mégis, érdemes megfogadni a „nagyapai bölcsességet” és megenni. Nyersen, főve, párolva, sütve, akárhogy.
Egész Eurázsiában őshonos, vad murok háziasított formája. Géncentruma Ny-Ázsia. Hazai első leírása a XVII. századból származik, Lippay Jánostól.
Azt írja „Az sárga répa jó és hasznos az étekbe; táplállya is az embert, kiváltképpen a’ kik az munkában foglalatosok.” Ír élettani hatásáról is és ajánlja fogyasztását a kismamáknak is.
Hazánkban elterjedt a narancssárga fajta, mely holland nemesítés eredménye, de a világban más színű sárgarépák is vannak.
Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz a répa?
Narancssárga színének okozója a β-karotin, mely az emberi szervezetben részben átalakul A-vitaminná. 100 g sárgarépa átlagosan 6-54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat. A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezetnek, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, káliumban és élelmi rostban gazdag. Tartalmaz még foszfort, B6 és E-vitamint, B1 és B2 vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma.
Jótékony hatása klinikailag bizonyított.
Nézzük részeltesebben, miért ajánlott mindennapi fogyasztása?
Szebb hajkorona, későbbi őszülés
A répa C- és E-vitaminjai serkentik a fejbőr vérkeringését, ami késlelteti az őszülést, sőt, segíti a haj növekedését. A hajszálak erősebbek, fényesebbek lesznek.
Kismamáknak különösen ajánlott
Valóban kismamák számára nagyon hasznos, mert fogyasztása elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát. A répa rendszeres fogyasztása segíti az anyánál a tejelválasztást.
Bőrfeszesítéshez, ránctalanításhoz
C-vitamin tartalma elősegíti a szervezetben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, késlelteti a bőr öregedését. Emellett a benne található A-vitamin fellép a szabadgyökök ellen, és így megakadályozza a ráncok, pigment foltok kialakulását, terjedését.
Élesebb látásért
A-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a látást, a szem fényérzékelő tulajdonságát. Tökéletes gyógyszere a farkasvakságnak.
Fogyassz mindennap répát, mert pozitív tulajdonságai mellett, nagyon finom is. Fogyassz el egy répát tízóraira, vagy keverj sárgarépa port joghurtba, smoothie…stb.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: