Ha edzésről, testépítésről beszélünk, és meg kell nevezni egy étrendkiegészítőt, szinte biztos, hogy te is a fehérjeport választanád. Azonban ezek a készítmények csak egy kis szeletét képezik az étrend kiegészítőknek. És amikor például a kreatinra kerül sor, netán egy beszélgetésben kiderül, hogy te is használod, biztos, hogy a legtöbben elszörnyülködnek. A legtöbb ember a kreatinhoz úgy áll, mint egy, az ördögtől való szerhez, amit tilos használni, tönkreteszi a szervezeted stb. De ez az étrend kiegészítő tényleg ennyire káros?
A kérdés megválaszolását azzal kell kezdeni, hogy mi is az a kreatin valójában?
A kreatin egy négy szénatomos szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában. Az edzés során az izmaidhoz szükséges energiát a kreatinban található kreatin-foszfát fedezi. Ebből következik, hogy minél több kreatin van a testedben, abból annál több energiát tud biztosítani az izmaidnak, így sokkal keményebben fogsz tudni edzeni. A keményebb edzés pedig gyorsabb fejlődést eredményez.
Ez persze nem azt jelenti, hogy kreatinra csak akkor van szükséged, ha gyorsan akarsz fejlődni. A mindennapjaidban is szükséged van rá.
Egy átlagos testnek napi 1-2g kreatinra van szüksége, aminek a fő forrása az elfogyasztott szilárd táplálék. A legjobb forrása természetesen a hús, de más élelmiszerben is előfordul. A kreatin olyan kulcsszerepet játszik az izmaid energia ellátásában, hogy ha külső forrásból nem fedezed a szükséges mennyiséget, akkor a szervezeted három aminosavból: glicinből, argininből és metioninből előállítja magának.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a szervezet is elő tudja állítani, akkor nem veszélyes-e külső forrásból bevinni.
Tény, hogy ha megnöveled a kreatin beviteled, akkor kimutathatóan csökkenni fog a tested saját termelése, azonban egy egészséges szervezet rövid időn belül visszaáll a normális termelésre, ha a külső forrás megszűnik (még akkor is, ha hosszú ideig kapja kívülről az emelt dózist).
Kúraszerű alkamazása javasolt
Bár több sportoló is évek óta megállás nélkül használja a kreatint, és ettől függetlenül semmilyen szervi elváltozás vagy károsodás nem mutatható ki, ettől függetlenül javasolt a kreatint kúra szerűen alkalmazni, és néha egy kis szünetet tartani a szedésében. Ez a módszer abban is segít, hogy maximálisan hasznosíthasd a bevitt kreatint. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az izmaidnak van egy maximális foszforkreatin koncentrációja, így a túladagolás csak pocsékolás, ezért nem érdemes napi 4-5 grammnál többet fogyasztanod belőle.
Mivel a kreatin szükséges az izmok energiaellátásához, és egyáltalán nem hormonális, így az is igaz rá, hogy nők és férfiak egyaránt használhatják.
Azonban 18 év alattiaknak nem ajánlott a szedése, a növekedésben lévő szervezetre bármilyen tápanyag mennyiség abnormális elmozdulása káros lehet.
Szóval akkor érdemes kreatint szedni?
Természetesen igen. Érdemes szénhidráttal szedned, ezzel inzulinreakciót kiváltva a testedből, így gyorsabban hasznosul a kreatin. A szénhidrát mellett a fehérje is képes a reakció kiváltására, így fehérjeporral is szedheted. Ha pedig a kiegészítő típusa a kérdés, akkor érdemes por állagút választani. Ez a legstabilabb vegyület, a folyékony változatok nem elég stabilak, már a véredben is bomlásnak indulhatnak. Emellett érdemes figyelni, hogy minél tisztább, szennyezés mentes legyen, így kiküszöbölve a mellékhatást.
A kreatin nem az ördögtől való, a mindennapjaink részét képezi. Étrendkiegészítőként használva se veszélyes, csak tudni kell használni. Nagyon sok sportoló használja, hogy a saját határait kitolhassa, és több éves használat során se tapasztal semmilyen mellékhatást. De egyet meg kell jegyezni: a vizsgált alanyok egytől-egyik egészségesek voltak. Ezért ha te is kipróbálnád, akkor csak bátran, de eleinte figyelj minden furcsaságra, és ha bármit is tapasztalsz, akkor haladéktalanul hagyj fel a szedésével.
FORRÁSOK:
Britanny Risher – Creatine: What it is, what it does, and its side effects
Layne Norton – Creatine: Fact And Fiction!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: